- 200 g puree z upieczonej dyni (użyłam dynię prowansalską)
- 50 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia - mała szczypta soli
- cukier puder, ulubione powidła/ konfitury do podania
Przygotowanie:
1. W misce połączyłam puree z dyni z jogurtem naturalnym. Dodałam jajka oraz 2 łyżki oleju. Całość wymieszałam. Dosypałam cukier oraz przesianą mąkę dobrze wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko krótko miksowałam do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę.
2. Posmarowałam patelnię olejem i ją rozgrzałam. Nakładałam na nią po 1 łyżce ciasta. Placki smażyłam na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosły i się zarumieniły. Przewróciłam na drugą stronę i smażyłam do zrumienienia, przez około 2 minuty.
Placki można podawać z cukrem pudrem, cynamonem albo ulubionymi powidłami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz