Naleśniki bezglutenowe z mąki jaglanej


Dzisiaj kolejny eksperyment z mąką bezglutenową. I to całkiem udany eksperyment. Tym razem na patelnię poszła mąka jaglana .

Składniki:

-  1 szklanka mąki jaglanej

- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 2 łyżeczki oleju + odrobina oleju do smażenia
- 2 jajka
- szczypta soli

Przygotowanie:

1. Jajka wbijam do miski, solę i łączę z mlekiem oraz olejem. Cały czas mieszając dodaję przesianą mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki.

2. Patelnię rozgrzewam, smaruję niewielką ilością oleju. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni. 
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam. 
4. Czynność powtarzam z kolejnymi naleśnikami. Pamiętam aby przed wlaniem ciasta na patelnię starannie je wymieszać.
5. Naleśniki podaję z ulubionymi dodatkami.




Brak komentarzy

Prześlij komentarz