Typowe letnie ciasto z długo wyczekiwanymi truskawkami.
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka zimnej wody
Składniki na nadzienie:
- 2 budynie waniliowe
- 1 laska wanilii
- 500 ml mleka
- 500 g świeżych truskawek
- świeża mięta (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam, przeniosłam na stolnicę i przez chwilę wyrabiałam rękami. Zlepiłam w kulkę, owinęłam folią spożywczą i schładzałam w lodówce przez minimum 30 minut.
2. Ciasto rozwałkowałam, przełożyłam do formy na tartę o wymiarach 25 cm.
3. Widelcem zrobiłam dziurki na całej powierzchni.
4. Wycięłam duży kawałek pergaminu. Zgniotłam go, a następnie wygładziłam. Czynność powtórzyłam dwukrotnie. Na tartę położyłam pergamin i kulki ceramiczne, dzięki temu ciasto zachowało swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadły.
5. Tartę włożyłam na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni. Po 15 minutach ściągnęłam papier i obciążenie, a tartę piekłam przez kolejne 25–30 minut, aż nabrało pięknego, złotego koloru.
6. Gotowe ciasto ostudziłam na kratce z piekarnika.
5. Tartę włożyłam na 15 minut do piekarnika o temperaturze 175 stopni. Po 15 minutach ściągnęłam papier i obciążenie, a tartę piekłam przez kolejne 25–30 minut, aż nabrało pięknego, złotego koloru.
6. Gotowe ciasto ostudziłam na kratce z piekarnika.
7. Budynie przygotowałam według instrukcji na opakowaniu (do przygotowania użyłam 500 ml mleka).
Laskę wanilii nacięłam wzdłuż nożem. Przeciągnęłam ostrzem noża przez środek rozkrojonej wanilii i wyjęłam ziarenka. Ziarenka dodałam do przygotowanego wcześniej budyniu.
8. Kremem przykryłam ostudzone ciasto.
9. Na koniec dodałam pokrojone truskawki. Tartę można udekorować listkami świeżej mięty.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz