Te placki robi się naprawdę błyskawicznie. Lubię je przygotowywać, bo są smaczne, efektowne i nie trzeba tkwić przy patelni nie wiadomo ile czasu. Mój syn je uwielbia!
Składniki:
- 200 g homogenizowanego serka waniliowego
- jajko
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- świeże owoce do podania
- łyżeczka cukru pudru do oprószenia
- jogurt do podania (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Serek, jajko i przesianą mąkę umieszczam w misce. Dokładnie mieszam, aby nie było żadnych grudek. Masa musi być kremowo gładka.
2. Na patelni rozgrzewam olej. Nakładam na nią po półtorej łyżki ciasta (powinny wyjść 4 duże placki) i smażę 3-5 minut, aż się zarumienią. Obracam na drugą stronę i smażę kolejne kilka minut, pilnując aby się nie przypaliły.
3. Gotowe nakładam na talerz, oprószam delikatnie cukrem pudrem i podaję ze świeżymi owocami.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz