Deser, który można przygotować w słoiku i zabrać ze sobą w świat.
Może być jednocześnie pysznym śniadaniem jak i przekąską w ciągu dnia.
Składniki:
- 2 filiżanki truskawek przekrojonych na pół albo w ćwiartki
- 1 łyżka miodu/cukru/ksylitolu (do wyboru)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250- 330 ml jogurtu greckiego
Przygotowanie:
1. Truskawki, wybrany słodzik, wanilię i sok z cytryny umieściłam w rondlu
i gotowałam na wolnym ogniu przez 10-15 minut lub do momentu, aż owoce
się rozpadły, a kompot nieco zgęstniał.
2. Gotowe owoce zestawiłam z palnika i pozwoliłam im ostygnąć.
3. Rozłożyłam grecki jogurt naprzemiennie z truskawkami w szklance.
Taki deser jeśli umieścimy w zakręcanym słoiczku można przechowywać
w lodówce do 3 dni.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz