Nasze pierwsze sushi


czyli nie taki diabeł straszny, jak go malują

Autorem naszego pierwszego, domowego sushi jest mój mąż i muszę przyznać, że od tego dania został moim prywatnym Master Chefem, a ja musiałam oddać fartucha.
Nasza przygodę sushi rozpoczęliśmy od przygotowania ruloników kalifornijskich.

Składniki:

- 1,25 szklanki ryżu na sushi
- 1, 5 szklanki wody
- 2 łyżki przyprawy do ryżu na sushi
- 6 arkuszy podpieczonego nori czyli listków prasowanych alg morskich
- kawałek filetu z łososia, pokrojony w paski ( może być świeży tuńczyk, ryba maślana)
- kilka ugotowanych krewetek królewskich, bez pancerzyków i żyłek
- kawałek czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie paski
- pasta wasabi
- dojrzałe awokado, pokrojone w cienkie paseczki
- kilka paluszków krabowych
- kilkucentymetrowy kawałek ogórka, obrany i pokrojony w cienkie paseczki
- serek philadelphia (opcjonalnie)
- łyżeczka prażonego ziarna sezamowego
- kawior

Do podania:              
- japoński sos sojowy
- marynowany imbir


- pałeczki bambusowe do jedzenia
- mata bambusowa do zwijania sushi

Przygotowanie:

1. Ryż na sushi dokładnie myjemy pod zimną, bieżącą wodą, odcedzamy. Wsypujemy ryż do garnka z wodą, przykrywamy, jak najszybciej zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i na wolnym ogniu gotujemy 10 minut. Wyłączamy gaz i pozostawiamy na 10 minut, pamiętając, że ani na chwilę nie powinniśmy zdejmować przykrywki z garnka.

2. Gorący ryż przekładamy do dużej, bardzo płaskiej miski i dokładnie posypujemy przyprawą do ryżu na sushi.  Następnie drewnianą łopatką kuchenną energicznie mieszamy ryż, na tyle delikatnie, aby nie połamać ani jednego jego ziarenka.  Tuż przed użyciem,ryż na sushi powinien być błyszczący i mieć temperaturę pokojową.
3. Ryż podzieliliśmy na 6 równych części. Matę do zawijania sushi położyliśmy długim bokiem do siebie.  Ułożyliśmy na niej arkusz nori błyszczącą stroną do dołu. Następnie zwilżonymi rękami nakładamy pierwsza część ryżu i równomiernie rozprowadzamy, zostawiając wolne 2 cm przy przeciwległym boku.
4. Niewielką ilość wasabi ( /albo ewentualnie serka philadelphia rozsmarowujemy na ryżu od swojej strony. Na wierzchu układamy ulubione dodatki (paluszki krabowe, łosoś, krewetki, awokado, ogórek, papryka ..) równolegle do dłuższego boku.
5. Zawijanie sushi zaczynamy od boku z nałożonym nadzieniem, zginamy matę, równocześnie zginając krawędź nori. Następnie zawijamy dalej, stopniowo unosząc matę i lekko, ale równomiernie naciskając na nadzienie. Na koniec zwilżamy krawędź nori wodą i dokładnie zlepiamy rulonik.
6. Po sklejeniu rulonik wyjmujemy z maty i ostrym, zwilżonym nożem kroimy go na 4 równej wielkości kawałki. Sushi możemy udekorować kawiorem i/albo prażonym ziarnem sezamu.
7. Następnie układamy sushi na talerzu. Wszystkie czynności powtarzamy z resztą składników.
8. Suski podajemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i dodatkową pastą wasabi.




2 komentarze

  1. ale świetnie Wam wyszło!:P
    uwielbiam sushi

    OdpowiedzUsuń
  2. uwieeeelbiam sushi i mam nadzieję, że mi nie spowszednieje ... :) chociaż nie porywam się raczej na samoróbki i wolę chodzić na gotowe. Wyszły Ci przepiękne roladki, bardzo profesjonalne! aż zazdroszczę, że sama tak nie potrafię... chyba ;)

    OdpowiedzUsuń