Zupa cebulowa po persku


według przepisu Gordona Ramsaya
Składniki:

- 5 dużych cebul
- 3 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki kukrumy
- 0,5 lyżeczki nasion kozieradki
- 0,5 łyżeczki suszonej mięty
- 2 lyżki mąki
- 700 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
- kawałek kory cynamonu
- sok z 1 cytryny
- grubo posiekana nać pietruszki
- sól do smaky
- czarny, świeżo zmielony pieprz
- łyżeczka cukru pudru

Przygotowanie:

1. Cebule obrałam i posiekałam w drobne plastry.
2. W garnku z grubym dnem rozgrzałam 2 łyżki oliwy, wrzuciłam do niego cebulę, oprószyłam ją solą i pieprzem, którą na średnim ogniu dusiłam pod przykryciem 15 minut, co jakiś czas zawartość garnka mieszając pilnując aby cebula nie przywarła do garnka.
3. Kiedy cebula zmiękła, zdjęłam pokrywkę z garnka, zwiększyłam ogień, dodałam przyprawy, miętę, ostatnią łyżkę oliwy i cały czas mieszając smażyłam 4 minuty.
4. Dodałam mąkę, zawartość garnka energicznie wymieszałam aby uniknąć tworzenia się grudek, wlałam bulion, dodałam korę cynamonu i pod częściowym przykryciem gotowałam zupę 30 minut.
5. Sok z cytryny wymieszałam z cukrem pudrem, wlałam do garnka. Wyjęłam korę cynamonu, wymieszałam.
6. Zupę rozlałam do misek i posypałam posiekaną natką pietruszki.

2 komentarze

  1. Wygląda interesująco,spróbuję przy najbliższej okazji. A co się robi z kozieradką? To są bardzo twarde nasiona - wrzuca się po prostu? Nie chciałbym trafić tego na ząb...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kozieradkę wrzuciłam w całości, ziarna miękna pod wpływem gotowania i jest ich tak mało, że gina w cebuli ;-)

    OdpowiedzUsuń