- 1 brokuł
- 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 1 duża cebula
- 75 g startego żółtego sera (ok. 3/4 szklanki)
- masło do usmażenia cebuli
- olej
- bułka tarta
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Brokuła podzieliłam na różyczki i kilka minut gotowałam w osolonej wodzie (ma być al dente). Po ugotowaniu dokładnie go odsączyłam, ostudziłam i drobno posiekałam.
2. Cebulę drobno posiekałam i usmażyłam na maśle.
3. Podobnie postąpiłam z ugotowanymi na twardo jajkami.
4. Ser starłam na dużych oczkach.
5. Do dużej miski włożyłam posiekanego brokuła, ugotowane i posiekane jajka, usmażoną cebulę, surowe jajko, starty ser. Masę porządnie doprawiłam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszałam i uformowałam kotleciki.
6. Obtoczyłam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się zarumieniły.
przepis: Radość Jedzenia
Brak komentarzy
Prześlij komentarz