Burgery!


Uwaga! Te burgery uzależniają!

Składniki na burgery:


- 2 szklanki startej marchewki

- 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 szklanki prażonego słonecznika
-  1/2 szklanki prażonego sezamu
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki kolendry
- 2 łyżeczki pietruszki
 - łyżeczka suszonego imbiru albo
-  3 cm świeżego korzenia startego drobno na tarce
- 1/4 łyżeczki chili
- sól i czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:


1. Wszystkie składniki umieściłam w dużej misce i wymieszałam rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Jeżeli masa nie chce się wystarczająco kleić  dodaję więcej oleju i mąki. 

2. Lepię kotlety i układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 200 stopni, w połowie czasu pieczenia (albo po upływie 20 minut) obracam kotlety na drugą stronę.


Składniki do burgerów:



- 4 -5 bułek, hamburgerowych 

- czerwona cebula
- pomidor
- kilka plasterków zielonego ogórka
- kilka liści sałaty, rukoli, roszponki
- kilka łyżekajwaru (może być keczup)
- odrobina musztardy lub majonezu


Bułki około 2-3 minut grilluję, następnie przecinam na dwie połowki, które smaruję ajwarem i majonezem. W środku umieszczam burgera i warzywa. Jem kiedy są jeszcze ciepłe.



* na podstawie Jadłonomii


1 komentarz