- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 dag miękkiego masła
- 1,5 szklanki (można mniej) cukru
- 2 przekrojone wzdłuż na pół laski wanilii
- 4 duże jajka
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 1 szklanka tłustego mleka
- mąka i masło do przygotowania formy
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 170 - 180 stopni C.
2. Formę na babkę porządnie wysmarowałam masłem i oprószyłam mąką (nadmiar mąki strząsam).
3. Mąkę wymieszałam z kardamonem, proszkiem do pieczenia, solą i sodą.
4. Masło utarłam z cukrem (około 5 minut). Gdy masa stała się gładka i jasna dodałam ziarenka z lasek wanilii. Ucierałam kolejną minutę, aby wanilia połączyła się z masą, potem, dalej ucierając, wbijałam po jednym jajku - następne jajko dodawałam dopiero wtedy, kiedy poprzednie dokładnie połączyło się z masą. Wlałam sok z cytryny, chwilę ucierałam. Zmniejszyłam obroty miksera do minimum, dodawałam na przemian porcje mąki i mleka. Przerwałam ucieranie, gdy wszystkie składniki się połączyły.
5. Ciastem napełniłam przygotowaną formę, lekko stuknęłam dnem formy o blat stołu, aby usunąć pęcherzyki powietrza z ciasta.
6. Piekłam około godziny - wykałaczka wetknięta w ciasto powinna być sucha po wyjęciu.
7. Wyjęłam formę z babką z piekarnika. Studziłam ciasto przez godzinę w formie, a potem wyjęłam je i studziłam jeszcze około godziny.
Babka podobno świetnie smakuje ze śmietaną ubitą z ziarenkami wanilii.
przepis: Adam Chrząstowski
Brak komentarzy
Prześlij komentarz