Soczysta pierś z kurczaka

Mój ulubiony sposób na pierś z kurczaka. Przygotowana w ten sposób jest zawsze soczysta i aromatyczna.

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka
    - 1- 2 łyżki stołowa ulubionych przypraw do kurczaka ja użyłam po szczypcie:
    - imbiru
    - mielonego czarnego pieprzu
    - mielonej gałki muszkatołowej
    - oregano
    - kolendry
    - granulowanego czosnku
    - granulowanej cebuli
    - cynamonu
    - mielonego kminku
    - 1-2 łyżki brązowego cukru
    -150ml bulionu
    - 60 g masła
Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do 160 stopni.
2. Pierś kurczaka umyłam, oczyściłam ze ścięgien i błonek. Osuszyłam mięso papierowym ręcznikiem i posypałam z każdej strony przyprawami. Mięso odłożyłam na 20 minut, żeby się przegryzło.
3. Przyprawioną pierś umieściłam w żaroodpornym naczyniu ułożyłam dookoła niej masło pokrojone na kawałki i delikatnie podlałam bulionem, uważając aby nie spłukać z mięsa przypraw (wystarczy 1 cm na dnie). Rosół paruje nawilżając mięso sokami z naczynia żaroodpornego. Piekę dalej, co jakiś czas podlewając mięso. Po około godzinie pieczenia kurczak powinien być gotowy. Wszystko zależy od wielkości piersi.
Aby mieć pewność, że jest dobrze upieczona wkładam widelec lub wykałaczkę. Jeśli gładko wchodzi i wychodzi to sygnał,że mięso jest gotowe. Jeżeli nie, to piekę jeszcze kilka minut.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz