Bardzo szybkie do przygotowania delikatne śledzie z aksamitnym sosem musztardowym. Zamiast filetów w słonej zalewie możemy użyć śledzi w oleju. Przy tym wariancie nie będziemy musieli już ich namaczać.
Składniki:
- 4 filety śledziowe w słonej zalewie
- 4 łyżki gęstej śmietany 18%
- 4 łyżki majonezu
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka curry (opcjonalnie)
- świeżo posiekany koperek
- świeżo mielony pieprz
- mleko do namoczenia śledzi
Przygotowanie:
1. Filety
śledziowe zalałam wodą i moczyłam około 2 godzin. Następnie odsączyłam z
wody, zalałam mlekiem i moczyłam jeszcze pół godziny.
2. Odsączone śledzie pokroiłam w romby.
3. W misce albo kubku wymieszałam śmietanę, majonez, obie musztardy, kurkumę, (ewentualnie curry) oraz miód.
4. Śledzie ułożyłam na półmisku i polałam sosem.
5. Przed serwowaniem umieściłam je na godzinę w lodówce.
6. Podałam z drobno posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz