Bardzo prosta, wigilijna przegryzka: fasola z miodem zwana fiziołami. Można ją zrobić również w wersji mięsnej np. z boczkiem, wędzonymi śliwkami i rozmarynem.
Składniki:
- 2 szklanki fasoli piękny Jaś
- 1 łyżka cukru
- sól
- 1/2 szklanki miodu
- 1-2 cytryny
Przygotowanie:
1. Fasolę moczyłam przez noc, aby spęczniała.
2. Rano ją opłukałam, zalałam zimną wodą i gotowałam z łyżką cukru przez godzinę.
3. Pod koniec gotowania, gdy ziarna były prawie ugotowane, obficie ją posoliłam.
4. Jeszcze chwile dogotowywałam fasolę, ostudziłam i odcedziłam.
5. Miód podgrzałam w rondelku i doprawiłam sokiem z cytryny. Sos powinien mieć intensywnie słodko-kwaśny, zrównoważony smak. Takim sosem polałam ciepłą fasolę.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz