Naleśniki z lemon curd

Składniki na ciasto:

- szklanka pszennej mąki
- 2 duże jajka
- 2 szklanki mleka ( użyłam mleko ryżowe) lub wody najlepiej gazowanej (ewentualnie wymieszać pół na pół)
- szczypta soli

- 0,5 łyżeczki cukru
- łyżka oleju + olej do smażenia


Przygotowanie:


1. Jajka wbijam do miski, solę i cukrzę. Łączę z płynem. Cały czas mieszając dodaję stopniowo mąkę. Gdy ciasto uzyska konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki (niekoniecznie).

2. Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową ciasto, manipulując patelnią tak, by rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.

Składniki na lemon curd:

- 125 ml soku z cytryny (około 3 soczystych cytryn)
-  skórka otarta z jednej cytryny
- 100 g drobnego cukru
- 75 g masła
- 3 duże jajka

- gorzkie kakao do opróśzenia naleśników

Przygotowanie:

Lemon curd robię np. według tego przepisu.
Naleśniki posmarowałam gotowym lemon curd, złożyłam w trójkaty i oprószyłam kakao.


1 komentarz