Tort bezowy z lemon curd

Składniki na blaty bezowe

-  6 białek 
- 300 g drobnego cukru do wypieków 
- 1 łyżeczka  soku z cytryny lub octu winnego 
- szczypta soli 

Przygotowanie:

1. Na papierze do pieczenia narysowałam dwa okręgi o średnicy 22 - 23 cm każdy. 
2. Na blachę położyłam przygotowany papier do pieczenia. 
3. Piekarnik rozgrzałam do 180ºC. 
4. W misie miksera ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
5. Cały czas miksując dodawałam cukier, stopniowo, łyżka po łyżce do powstania sztywnej, błyszczącej piany. 
6.Wlałam łyżeczkę octu/soku z cytryny. 
7. Pianę podzieliłam na dwie części i wyłożyłam na przygotowane okręgi.
8. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyłam temperaturę do 140ºC i piekłam przez 90 minut. 
9. Wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i zostawiłam do wystygnięcia na kilka godzin. 

Składniki na krem:

- 125 g serka mascarpone 
- 150 g lemon curdu + 3 łyżki dodatkowo do dekoracji
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej  

Przygotowanie kremu:

1. W misce wymieszałam łyżką mascarpone i lemon curd. 
2.  W osobnym naczyniu ubiłam śmietanę kremówkę. 
3. Ubitą śmietanę dodałam do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszałam, by tekstura kremu była delikatniejsza. 

Przygotowanie tortu:

1. Jeden z bezowych krążków położyłam na paterę. 
2. Rozprowadziłam po nim krem z lemon curd. 
3. Przykryłam drugim krążkiem bezowym.
3.  Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyłam 3 łyżki lemon curdu i na wierzchu drugiego blata bezowego zrobiłam dekoracyjne esy-floresy.

* inspiracja: mojewypieki.com


1 komentarz

  1. Ależ on fantastycznie wygląda! Musiał smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń