Składniki na blaty bezowe:
- 6 białek
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Na papierze do pieczenia narysowałam dwa okręgi o średnicy 22 - 23 cm każdy.
2. Na blachę położyłam przygotowany papier do pieczenia.
3. Piekarnik rozgrzałam do 180ºC.
3. Piekarnik rozgrzałam do 180ºC.
4. W misie miksera ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Cały czas miksując dodawałam cukier, stopniowo, łyżka po łyżce do powstania sztywnej, błyszczącej piany.
6.Wlałam łyżeczkę octu/soku z cytryny.
7. Pianę podzieliłam na dwie części i wyłożyłam na przygotowane okręgi.
8. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyłam temperaturę do 140ºC i piekłam przez 90 minut.
9. Wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i zostawiłam do wystygnięcia na kilka godzin.
Składniki na krem:
- 125 g serka mascarpone
- 150 g lemon curdu + 3 łyżki dodatkowo do dekoracji
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Przygotowanie kremu:
1. W misce wymieszałam łyżką mascarpone i lemon curd.
2. W osobnym naczyniu ubiłam śmietanę kremówkę.
3. Ubitą śmietanę dodałam do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszałam, by tekstura kremu była delikatniejsza.
Przygotowanie tortu:
1. Jeden z bezowych krążków położyłam na paterę.
2. Rozprowadziłam po nim krem z lemon curd.
3. Przykryłam drugim krążkiem bezowym.
3. Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyłam 3 łyżki lemon curdu i na wierzchu drugiego blata bezowego zrobiłam dekoracyjne esy-floresy.
* inspiracja: mojewypieki.com
Ależ on fantastycznie wygląda! Musiał smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuń