Wytrawne ciasteczka z makiem, upieczone z okazji wczorajszego, Międzynarodowego Dnia Kota

Produkty (około 30- 40 ciastek):

- 250 g mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60 g zimnego masła
2 łyżki maku
- 5 łyżek zimnej wody

Przygotowanie:

1. Sól, proszek do pieczenia i mąkę mieszam. Dodaję masło, mak i ucieram wszystkie składniki mikserem.
2. Wlewam 5 łyżek zimnej wody i szybko zagniatam ciasto.   
3. Ciasto zawijam w folię spożywczą i na 60 minut wkładam do lodówki.
4. Po godzinie wyjmuję ciasto z lodówki, rozwałkowuję je na grubość 2 mm i foremką wycinam ciastka.
5. Ciasteczka piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni  C przez 10- 15 minut.



Brak komentarzy

Prześlij komentarz