- litr bulionu warzywnego
Amatorka tajskiej zupy marchewkowej ;-) |
- 0,5 kg marchewki
- 1 większa cebula posiekana w kostkę
- 3 posiekane, ząbki czosnku
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 2 łyżeczki obranego i startego świeżego imbiru
- czerwona papryczka chilli (bez nasion)
- gęsty jogurt (opcjonalnie)
- natka pietruszki albo szczypiorek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Marchewki obieram, myję i kroję na plasterki.
2. Na patelni rozgrzewam olej, na którym przez 2 minuty podsmażam cebulę, czosnek, imbir i papryczkę. Dodaję marchew i smażę 5 minut.
3. Zawartość przelewam do garnka z gorącym bulionem i gotuję na małym ogniu do momentu, aż marchewka będzie miękka (15- 25 minut).
4. Dodaję pastę curry, mieszam, przelewam do blendera i miksuję na gładką masę.
5. Gotową zupę przelewam do miseczek i podaję z jogurtem i posiekanym szczypiorkiem/natką
Brak komentarzy
Prześlij komentarz