(8 naleśników):
- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- łyżka oleju
Składniki na farsz:
- szklanka kaszy gryczanej
- 1,5- 2 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 jajko od zadowolonej z życia kury
- 250 g ulubionego mięsa mielonego
- 1 łyżka keczupu
- posiekany szczypiorek albo natka pietruszki
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz
- łyżka sosu Worcestershire
- ewentualnie kawałek sera pleśniowego
Przygotowanie:
1. Ciasto naleśnikowe zrobiłam według TEGO przepisu.
2. Kaszę przed ugotowaniem płuczę zimną wodą, przekładam do garnka z zagotowaną wodą, solę, dodaję odrobinę tłuszczu i gotuję na małym ogniu około 15- 20 minut, do czasu, aż kasza wchłonie wodę.
3. Na patelni rozgrzewam oliwę, szklę cebulę, dodaję mielone mięso, oprószam solą i pieprzem do smaku. Smażę na małym ogniu kilka minut, co jakiś czas mieszając.
4. Doprawiam ketczupem, sosem Worcestershire, posiekaną natką/szczypiorkiem i mieszając smażę około 5 minut.
5. Dodaję kaszę gryczaną, solę i pieprzę do smaku, dodaję jajko, pokrojony w kostkę ser pleśniowy, mieszam, smażę 2- 3 minuty.
6. Na naleśniki nakładam 3- 4 łyżki farszu, zwijam, wykładam do naczynia żaroodpornego delikatnie wysmarowanego oliwą, zapiekam 10 minut.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz