- 1 litr wywaru z warzyw
- 1 duża bulwa selera
- 1 cebula cukrowa, obrana i posiekana
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
- tymianek do smaku
- dodatkowo do podania ser żółty
Przygotowanie:
1. W garnku roztapiam masło, dodaję oliwę oraz selera, cebulę, ziemniaki i jabłko. Na małym ogniu smażę wszystko 5 minut.
2. Po 5 minutach wlewam wywar i gotuję aż seler będzie miękki, około 20- 25 minut.
3. Całość w blenderze miksuję na gładką masą. Przelewam do garnka, doprawiam przyprawami do smaku.
4. Zupę podaję z tartym na tarce serem żółtym.
Ja robię troszkę inaczej, tzn. nie dodaję jabłka. Ale moja rodzinka przepada za kremem z selera :) Pychota!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
u mnie czasami jabłko zastępuje gruszka, ale jeśli pod ręką nie mam ani jabłka ani gruszki to robię bez akcentu owocowego ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam