Ciastek marchewkowy z anansem i wiórkami kokosowymi

Składniki:

- 2 jaja od kury z wolnego wybiegu
- 0,75 szklanki brązowego cukru
- 150 ml oleju roślinnego
- 250 g drobno startej marchewki
- 50 g posiekanych orzechów włoskich
- kilka plasterków pokrojonego w kostkę ananasa
- 1,25 szklanki mąki
- 50 g wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- łyżeczka sody
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Krystyna testuje marchewkowego Ciastka
Przygotowanie:   

1. Jajka ubijam mikserem ustawionym na najwyższe obroty, dodaję cukier i stale ucierając dolewam ciągłym strumieniem olej.
2. Do masy dodaję marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie mieszam.
3. Dokładam przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól. Łączę składniki. Masę przekładam do wysmarowanej tłuszczem formy.
4. Ciasto piekę 60 minut, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
5. Po upieczeniu, wyciągam ciasto z piekarnika i studzę, w międzyczasie przygotowuję polewę.

Składniki na polewę:

- 1,5- 2 szkl cukru pudru           
- 125 g kremowego serka
- 50 g masła

Przygotowanie polewy:

1. Mikserem ucieram wszystkie składniki do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Wstawiam do lodówki, żeby polewa lekko stężała.
2. Wystudzone ciasto przekrawam poziomo na dwie części. Spód ciasta smaruję polewą, przykrywam górą ciasta, którą smaruję pozostałą polewą.
3. Ciasto wstawiam do lodówki.


1 komentarz