Składniki:
- 3 większe marchewki, obrane i pokrojone w talarki
- około 0,4- 0,5 kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę)
- 2 małe cebule, obrana i posiekana
- 3 centymetrowy, obrany, starty na tarce korzeń imbiru
- 0,5 papryczki chili, pozbawionej nasion i posiekanej
- litr bulionu z warzyw, można użyć 0,75 zupa będzie bardziej kremowa
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- szczypiorek (opcjonalnie)
- grzanki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Cebulę obieram, bardzo drobno siekam i podsmażam w garnku o grubym dnie na dwóch łyżkach oliwy. Mieszam żeby się nie przypaliła. Kiedy będzie miękka, dodaję obrany i starty na tarce imbir, papryczkę chili, marchewkę oraz dynię.
2. Całość smażę około 3- 5 minut. Mieszam, pilnując żeby nic nie przywarło do garnka. Po tych kilku minutach wlewam gorący wywar z warzyw, zagotowuję. Przykrywam pokrywką, zmniejszam ogień i gotuję 15 minut.
3. Kiedy dynia i marchewka są miękkie, wyłączam ogień. Zupę przelewam do blendera i dokładnie miksuję. Z powrotem przelewam całość do garnka, doprawiam,kurkumą, solą i pieprzem. Rozlewam do miseczek. Posypuję szczypiorkiem.Zupę najczęściej podaję z grzankami.
mmm, imbir i czili - zupa musi być aromatyczna i mocno rozgrzewająca :) świetny przepis, bo ja właśnie upolowałam dynię..
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
http://kocie-smaki.pl