- pierś kurczaka
- łyżka białego wina (opcjonalnie)
- białko z jajka od szczęśliwej kury
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka wody
- 100 g zmielonych orzechów włoskich
- 100 g ziaren sezamu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Umytą i osuszoną pierś kroję w poprzek w kilkucentymetrowe paski, oprószam solą, mieszam z winem i na kilka minut odstawiam na bok.
2. Mąkę ziemniaczaną łączę z łyżką wody, dodaję roztrzepane białko, mieszam.
3. Na talerzu mieszam mielone orzechy z ziarnem słonecznika.
4. Kurczaka maczam w białku i obtaczam w orzechach z sezamem.
5. Na głębokiej patelni (albo w woku) rozgrzewam olej i na średnim ogniu smażę kurczaka po 2- 4 minuty z każdej strony, do momentu aż będzie lekko zarumieniony.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz