Składniki:
- 2 rózgi makaronu somen
- 1 bakłażan
- 0,5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni
- 3 cm kawałek obranego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- mała papryczka chilli
- szczypiorek
- 3 łyżki oleju sezamowego
- pęczek kolnedry lub naci pietruszki
- limonka pokrojona w ćwiartki
Przygotowanie:
1. Bakłażana kroję na pół, owijam folią aluminiową i razem z pokrojoną dynią wkładam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 40 minut.
2. Na patelni rozgrzewam olej sezamowy, wrzucam na niego poszatkowne ząbki czosnku i posiekany korzeń imbiru i przez minutę podsmażam. Dorzucam upieczony, wydrążony miąższ bakłażana i smażę kilka minut.
3. Makaron gotuję we wrzątku 3 minuty, przelewam zimną wodą, odcedzam i dodaję na patelnię z bakłażanem. Mieszam, dodaję dynię, posiekane: szczypiorek, kolendrę i pokrojone w plasterki chilli.
Przekładam do miseczek. Makaron polewam wyciśniętym sokiem z limonki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz