Tartaletki katalońskie

Produkty na ciasto:

- 125 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 75 g schłodzonego masła, pokrojonego na kawałki
- zimna woda

Przygotowanie:

1. Do malaksera przesiewam mąkę, sól, dodaję masło i miksuję, aż składniki zaczną przypominać zacierki.
2. Przekładam składniki do dużej miski, wlewam niewielką ilość zimnej wody i zagniatam ciasto.
3. Wykładam na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkowuję do rozmiaru formy.
4. Ciasto przekładam do foremek na tartaletki i wypełniam wnętrza. Wałkiem dociskam ciasto wokół krawędzi i usuwam jego nadmiar.
5. Na ciasto wyłożone w formach na tartaletki, wykładam wycięty pergamin i kładę na niego fasolki ceramiczne przeznaczone do pieczenia. Schładzam w lodówce 30 minut.
6. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni.
7. Po 30 minutach wyjmuję foremki z ciastem z lodówki, wkładam ją do piekarnika i piekę 10 minut.
8. Wyjmuję z piekarnika i delikatnie usuwam fasolki ceramiczne i pergamin.

Produkty na farsz:

- 1 duża czerwona papryka
- 100 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo (można ją drobno posiekać)
- szczypta słodkiej, suszonej papryki
- sól
- pieprz- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
- 240 ml śmietany kremówki
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 2 żółtka

Przygotowanie:

1. Kiedy ciasto na tartę schładza się w lodówce, grilluję lub piekę całą paprykę, aż skóra warzywa sczernieje, a miąższ robi się miękki (kilkanaście minut do pól godziny). Paprykę studzę, obieram ze skórki, usuwam pestki i kroję w paski.
2. Na rozgrzanej teflonowej patelni smażę kiełbasę aż zbrązowieje, dodaję paprykę, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Smażę, mieszając przez minutę. Zdejmuję z ognia.
3. Na podpieczone spody tartaletek nakładam niewielką ilość przecieru pomidorowego, paprykę i kiełbasę chorizo.
4. W małym rondlu rozgrzewam śmietanę i szafran, ale nie doprowadzam do wrzenia. Zdejmuję z ognia, dodaję ubite żółtka i dalej całość ubijam. Wlewam na masę do tarty. Piekę 10- 15 minut, aż masa się zetnie.

3 komentarze

  1. jak Ty to robisz, że Ci się 'chce' ?!
    bo, że wychodzi cudnie, to widzę!
    a że smakuje wybornie jestem pewna!

    OdpowiedzUsuń