- 300- 400 g szczawiu umytego i poszatkowanego
- duża marchewka
- duża pietruszka
- kawałek selera
- 1,5 litra bulionu
- łyżka masła
- kilka jajek ugotowanych na twardo
- śmietana do podania (opcjonalnie)
- kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków (opcjonalnie)
- świeżo zmielony pieprz do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
1. Do goracego bulionu dodaję łyżkę masła, wkładam do niego obrane: marchewkę, pietruszkę i selera. podgotowuję kilkanaście minut. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki (jeśli decyduję się na wersję zupy z ziemniakami) i szczaw.
2. Gotuję do momentu kiedy warzywa zaczynają być miękkie. Jeśli zachodzi taka potrzeba doprawiam zupę pieprzem i solą.
3. W innym garnku gotuję jajka na twardo.
4. Gotową zupę nalewam na talerze, dodaję jajko i chętnym nakładam łyżkę śmietanę.
eh zupa szczawiowa... toż to totalny oldschool :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
ps świetne zestawienie zdj!!!