Składniki na spód:
- 150 g drobno pokruszonych słodkich herbatników
- 90 g roztopionego masła
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni
2. Połączyłam ze sobą pokruszone ciastka z rozpuszczonym masłem. Dobrze wymieszaną masę rozprowadziłam na tortownicy, którą wcześnie wysmarowałam tłuszczem.
3. Wstawiłam do piekarnika i piekłam 8 minut. Wyjęłam i odstawiłam do ostudzenie.
Składniki na masę serową:
- 200 g twarogu sernikowego
- 0,5 łyżeczki zmielonego kardamonu
- 2 łyżki brązowego cukru
- skórka starta z 1 pomarańczy
- skórka starta z 2 limonek
- 3 łyżeczki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 3 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki
- 1 lekko ubite jajko
- 0,5 szklanki mleka skondensowanego
- 2 łyżki bitej tłustej śmietany
- wiórki kokosowe (do dekoracji)
Przygotowanie:
1. Ser, kardamon, cukier i startą skórkę z pomarańczy i limonki wraz z sokiem z owoców ubiłam na kremową masę. wbiłam jajko, wlałam mleko, wymieszałam. Dodałam śmietanę i jeszcze raz całą masę wymieszałam.
2. Masę przełożyłam na przygotowany spód. Wstawiłam do piekarnika i piekłam do momentu aż ciasto się ścięło czyli około 30- 40 minut.
3. Sernik studziłam w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a przed podaniem schłodziłam go w lodówce.
2. Ciasto udekorowałam uprażonym na suchej patelni kokosem
* przepis na sernik pochodzi z książki "Cheesecakes of the World"
Intrygujące połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuń