Kokosowy sernik na zimno z ricotty

Składniki na spód:

- 150 g drobno pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
- 50 g roztopionego masła


Przygotowanie:

Pokruszone ciastka mieszam z masłem, które rozprowadzam na tortownicy o średnicy 23 cm wyściełanej pergaminem.
Na czas przygotowywania masy, tortownicę ze spodem, wkładam do lodówki.

Składniki na masę:

- 250 g ricotty
- 400 ml mleka kokosowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- tabliczka białej czekolady
- 60 ml likieru kokosowego
- łyżeczka esencji waniliowej
- garść wiórków kokosowych ( do dekoracji)

Przygotowanie:       

1. Żelatynę rozpuściłam w kilku łyżkach zimnej wody. Odstawiłam na kilka minut,żeby spęczniała.
2. W rondelku podgrzałam mleko kokosowe. Kiedy było gorące włożyłam do niego połamaną na kawałki czekoladę, którą stale mieszając, rozpuściłam w mleku. Odstawiłam do ostygnięcia.
3. Kiedy mleko wystygło dolałam do niego rozpuszczoną żelatynę, likier kokosowy i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszałam.
4. Ser przez kilka minut ubijałam mikserem na gładką, puszystą masę. Stale miksując  dodawałam do niego, porcjami, masę kokosową.
5. Tortownicę z przygotowanym spodem wyjęłam z lodówki i wylałam do niej gotową masę. Sernik wstawiłam do lodówki na kilka godzin, czekając aż stężeje. Kiedy był gotowy, na suchej patelni uprażyłam wiórki kokosowe i posypałam nimi wierzch ciasta.

9 komentarzy