Kulki owsiane



Składniki:

- 200 g płatków owsianych
- 50 g otrębów owsianych
- 50 g żurawin albo jagód goji
- 50 g obranych i pokrojonych orzechów np. pistacjowych, laskowych, włoskich
- 20 g migdałów obranych ze skórki, pokrojonych
- łyżka sezamu
- 2 łyżki brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- łyżeczka cynamonu
- 150 ml- 250 ml kefiru

Przygotowanie:

1. Suche składniki wsypałam do miski, dodałam 150 ml kefiru i wymieszałam. Jeśli masa jest za mało kleista dodaję kefir, a jeśli za rzadka dosypuje otręby.
2. Miskę na 10 minut wkładam do lodówki.
3. Piekarnik nagrzewan do temperatury 190 stopni C.
4. Blachę wykładam papierem do pieczenia, na której układam uformowane z masy owsianej kulki.
5. Piekę około 12- 15 minut, w połowie pieczenia kulki przekładam na drugą stronę.
6. Przed zjedzeniem studzę.


2 komentarze