Szarlotka razowa

Składniki na ciasto:

- 3 szklanki mąki pszennej razowej
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g margaryny do pieczenia (lub masła)
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 duże jajko
 - 1/2 szklanki płynnego miodu
 - 1/3 szklanki orzechów włoskich

Masa z jabłek:

- 2 kg jabłek (antonówka albo szara reneta)
- 3 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: 2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki mieszanki kardamonu, gałki muszkatołowej, imbiru
- 2/3 szklanki rodzynek
- 4 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki płynnego miodu

 Do podania (opcjonalnie):

- cukier puder (może być trzcinowy)
- podaję na ciepło z lodami waniliowymi

Przygotowanie:


1. Na stolnicy mąkę wymieszałam z solą, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i cynamonem. Dodałam pokrojoną w kostkę margarynę oraz brązowy cukier. Dodałam jajko, miód wymieszałam nożem, a następnie zagniotłam szybko ciasto. Uformowałam z niego kulę, podzieliłam na 2 części, zawinęłam w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
 2. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. 
3. Formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
 4.Obrałam jabłka, które starłam na tarce o dużych oczkach. Delikatnie wymieszałam z sokiem z cytryny, przyprawami oraz rodzynkami.
5. Połowę ciasta rozwałkowałam na placek zbliżony rozmiarem do wymiarów formy. Ciasto przeniosłam do formy. Nakłuwałam w wielu miejscach widelcem i rozsypałam posiekane orzechy włoskie. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam przez 13 minut na lekko złoty kolor. Wyjęłam z piekarnika.
6. Temperaturę w piekarniku obniżyłam do 180 stopni.
 7. Rozwałkować drugą część ciasta. Jabłka wymieszałam z brązowym cukrem oraz miodem i wyłożyłam na podpieczone ciasto. Przykryłam rozwałkowanym ciastem, przebiłam nożem w kilku miejscach i wstawiłam do piekarnika.
8. Piekłam przez 30 minut, następnie przykryłam folią aluminiową i piekłam jeszcze 15 minut.
9. Szarlotka dobrze smakuje na ciepło z lodami...

* inspiracja Kwestia Smaku

2 komentarze