- 1 szklanka ugotowanej czerwonej soczewicy (czyli 0,5 szklanki nieugotowanej)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (czyli 0,5 szklanki suchej)
- 2 marchewki, starte na tarce o dużych oczkach
- ¼ selera, startego na tarce na dużych oczkach
- 2 duże cebule, drobno posiekane
- 60 ml oleju + łyżka do wysmarowania foremki
- 3 ząbki czosnku drobno posiekane
- ¾ szklanki płatków owsianych górskich
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżka szałwii
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- sól do smaku
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- olej i bułka tarta do wysypania foremki
- pestki dyni i słonecznika do posypania albo otręby (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Opłukaną soczewicę zalałam dwiema szklankami wody, dodałam liście laurowe i szczyptę soli. Gotowałam do czasu, aż soczewica wchłonęła całą wodę i rozgotowała się na gładka masę. Pod koniec gotowania usunęłam liście.
2. Kaszę gryczaną umieściłam w garnku z grubym dnem. Zalałam szklanką wrzątku, zagotowałam, następnie pod przykryciem gotowałam na wolnym ogniu do czasu kiedy kasza wchłonęła cały płyn.
3. Na patelni rozgrzałam olej. Umieściłam starte marchewki, selera i cebule. Kiedy warzywa zmiękły, doprawiłam je szałwią, pieprzem ziołowym, majerankiem, wymieszałam i jeszcze przez chwile trzymałam na palniku.
4. Do dużej miski przełożyłam ugotowaną soczewicę, kaszę gryczaną oraz warzywa z patelni. Dodałam płatki owsiane, czosnek, natkę pietruszki oraz siemię lniane. Całość dokładnie wymieszałam. Dosmaczyłam czarnym pieprzem i solą.
5. Gotową masę pasztetową przełożyłam do wysmarowanej olejem foremki. Oprószyłam pestkami lub otrębami.
6. Włożyłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 50- 60 minut. Następnie studziłam całą noc w foremce. Rano wyjęłam.
uwielbiam wegetariańskie pasztety! Twój prezentuje się niesamowicie apetycznie :)
OdpowiedzUsuńpełen zdrowia i smaku!
OdpowiedzUsuń