Suche składniki:
- 340 g mąki pszennej
- 160 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 łyżeczki soli
Mokre składniki:
- 1 jajko
- 80g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 160 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 12 łyżek/ łyżeczek masy kajmakowej (według upodobania)
Posypka:
- 1,5 łyżki cukru trzcinowego
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 175 stopni C.
2. Formę wyłożyłam papilotkami.
3. Suche składniki przesiałam do miski i wymieszałam z cukrem.
4. W drugiej misce roztrzepałam jajko, wlałam mleko i dodałam masło oraz ekstrakt z wanilii.
5. Połączyłam suche składniki z mokrymi, dokładnie mieszając.
6. Do papilotek nałożyłam po łyżce ciasta, włożyłam na środek po 1 łyżce kajmaku i przykryłam resztą ciasta.
7. Wymieszałam cukier trzcinowy z cynamonem i posypałam taką mieszanką wierzch muffin.
8. Blachę z muffinkami wstawiłam do piekarnika na 20 minut, upieczone od razu wyjęłam, zostawiłam na chwilę w formie i przełożyłam na kratkę, by wystygły.
* Przepis: „Moufflet. 100 gourmet muffin recipes that rise to any occasion” Kelly Jaggers.
Ale śliczne, świąteczne papilotki. :) A masa kajmakowa widoczna na muffinku... nabrałam ochoty. ;)
OdpowiedzUsuńmuszą być smaczne:)
OdpowiedzUsuńMniam, ależ pyszności :)
OdpowiedzUsuń