Lawendowe muffinki

Składniki na babeczki


- 150 ml mleka 

- 3 płaskie łyżki suszonej, jadalnej lawendy 
- 120 g mąki pszennej 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia -140 g drobnego cukru 
- 40 g masła 
- 1 jajko 


Składniki na krem lawendowy



- 30 ml mleka lawendowego 

- 80 g masła 
- 200 g cukru pudru 
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)


Przygotowanie:



1. W rondelku zagotowałam mleko razem z suszoną lawendą. Odstawiłam do ostygnięcia.

2. Mąkę przesiałam do miski, dodałam do niej proszek do pieczenia, cukier i masło. Wszystkie składniki zmiksowałam, wlałam 120 ml odcedzonego mleka (resztę zachowałam do kremu) i miksowałam do połączenia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie miksowałam.
3. Formę na muffiny wyłożyłam papilotkami. Przełożyłam do nich gotowe ciasto i wstawiłam do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Piekłam około 25 minut.
4. Gotowe wyjęłam i ostudziłam.


Przygotowanie kremu:



1. Cukier puder przesiałam do miski, dodałam masło i ucierałam aż masa była gęsta i gładka. Pod koniec miksowania wlałam mleko i wykałaczką nałożyłam odrobinę barwnika ( użyłam barwnika w żelu firmy Wilton)

2. Gotowy krem wycisnęłam na ostudzone babeczki.


Z tych składników wyszło mi 8 babeczek.

Inspiracja: Lukruje Pudruje


1 komentarz