Składniki na babeczki:
- 150 ml mleka
- 3 płaskie łyżki suszonej, jadalnej lawendy
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia -140 g drobnego cukru
- 40 g masła
- 1 jajko
Składniki na krem lawendowy:
- 30 ml mleka lawendowego
- 80 g masła
- 200 g cukru pudru
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. W rondelku zagotowałam mleko razem z suszoną lawendą. Odstawiłam do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiałam do miski, dodałam do niej proszek do pieczenia, cukier i masło. Wszystkie składniki zmiksowałam, wlałam 120 ml odcedzonego mleka (resztę zachowałam do kremu) i miksowałam do połączenia. Na koniec wbiłam jajko i ponownie miksowałam.
3. Formę na muffiny wyłożyłam papilotkami. Przełożyłam do nich gotowe ciasto i wstawiłam do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika. Piekłam około 25 minut.
4. Gotowe wyjęłam i ostudziłam.
Przygotowanie kremu:
1. Cukier puder przesiałam do miski, dodałam masło i ucierałam aż masa była gęsta i gładka. Pod koniec miksowania wlałam mleko i wykałaczką nałożyłam odrobinę barwnika ( użyłam barwnika w żelu firmy Wilton)
2. Gotowy krem wycisnęłam na ostudzone babeczki.
Z tych składników wyszło mi 8 babeczek.
Inspiracja: Lukruje Pudruje
pysznie się prezentują zwłaszcza ten krem, co za kolor:)
OdpowiedzUsuń