- 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
60 g cukru
- 4 łyżki roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
- szklanka ciepłego mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 20 g świeżych drożdży
oraz:
-1 roztrzepane jajko
-2 łyżki mleka
- sezam albo mak
Przygotowanie:
1. Z drożdży zrobiłam zaczyn.W miseczce świeże drożdże wymieszałam z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżką cukru. Odstawiłam przykryte ściereczką (bądź folią spożywczą) na 15 minut, w ciepłe miejsce.
2. Resztę mąki przesiałam do dużej miski , zrobiłam dołek. Do dołka wbiłam jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, zaczyn z drożdży, dodałam sól i cukier. Wyrabiałam ciasto przez kilka minut aby było gładkie. Przykryłam ściereczką i pozostawiłam w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiałam, podzieliłam na 3 albo 4 równe części. Każdą z nich zrolować w wałeczki i uplotłam warkocz.
3. Chałkę przykryłam i ponownie pozostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut.
4. Przed pieczeniem posmarowałam 2 łyżkami mleka z i roztrzepanym jajkiem. Oprószyłam sezamem/ makiem.
5. Piekłam około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175º C. Gotową studziłam na kratce.
Mięciutka, pachnąca... Idealna :)
OdpowiedzUsuń