- 100 ml ciepłego mleka
- 450 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody
- 15 g drożdży świeżych lub 8 g suchych*
- 1 jajko
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na kruszonkę:
- 60 g mąki pszennej
- 30 g masła
- 30 g cukru
- jajko do posmarowania wierzchu chałki
Przygotowanie:
1. W miseczce świeże drożdże wymieszałam z ciepłym mlekiem, 25 g mąki (2 łyżki) oraz łyżką cukru. Odstawiłam przykryte ściereczką (bądź folią spożywczą) na 15 minut, w ciepłe miejsce.
2. Resztę mąki przesiałam do dużej miski dodałam 3 łyżki cukru, łyżeczkę soli, roztrzepane jajko, roztopione masło, ciepłą wodę oraz zaczyn z drożdży. Wyrabiałam ciasto, aż zrobiło się elastyczne i gładkie.
* wersja z suchymi drożdżami: wszystkie składniki na ciasto przełożyłam do miski i wyrabiałam, aż ciasto stało się gładkie i elastyczne.
3. Z wyrobionego ciasta uformowałam kulę, umieściłam ją w czystej suchej misce, przykryłam ścierką i na godzinę odstawiłam w ciepłe miejsce.
4. Ponownie przez chwilę wyrabiam ciasto, które podzieliłam na trzy równe części.
5. Każdą część cienko rozwałkowałam i zwinęłam w rulon. Każdy rulon rolowałam dłońmi na stolnicy, tak by powstały równe pod względem długości i grubości wałki. Wałki połączyłam na jednym końcu, uplotłam warkocz, który skleiłam na końcu powinęłam pod spód.
6. Chałkę umieściłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryłam ścierką i odstawiłam na pół godziny.
7. W między czasie połączyłam wszystkie składniki na kruszonkę i wyrabiałam je, aż powstały grudki.
8. Chałkę posmarowałam roztrzepanym jajkiem, posypałam kruszonką i wstawiłam na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Jedzenie to jedna z najprzyjemniejszych rzeczy, a to zdjęcie tylko to potwierdza ;) Bosko!
OdpowiedzUsuńpycha:) uwielbiam chałki:) świetnie Ci wyrosła:)
OdpowiedzUsuńMmm, wspaniała :)
OdpowiedzUsuń