- 500 g piersi kurczaka (umyta, osuszona i pokrojona w kostkę)
- 400 g kwiatów brokuła
- 1 średnia cukinia
- groszek zielony (mrożony) albo 300g groszku cukrowego w strączkach
- 1,5 łyżki pasty z zielonego curry
- 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
- sok z 1 limonki
- 1 cebula
- pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1,5 łyżki sosu rybnego
- kawałek zielonego chili
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- mielona kolendra
- pęczek świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego.
Przygotowanie:
1. Cebulę obieram i szatkuję. Podobnie postępuję z dymką, papryczką chili i czosnkiem.
2. Na woku albo w dużym rondlu rozgrzewam 2 łyżki oleju. Dodaję posiekane warzywa. Kiedy się zeszklą dokładam trawę cytrynową i pastę curry. Chwilę podsmażam i dodaję pokrojoną pierś z kurczaka. Smażę do momentu, aż mięso przestanie być surowe.
3. Zawartość woka doprawiam sosem rybnym, pieprzem i mieloną kolendrą.Dodaję małe różyczki brokuła i cukinię pokrojoną w kostkę. Podlewam odrobiną wody i przez chwilę duszę.
4. Dokładam odmrożony groszek albo wyłuskany ze strączków oraz mleko kokosowe. Dosmaczam solą, pieprzem i sokiem wyciśniętym z limonki.
5. Doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień i jeszcze przez chwilę duszę. Warzywa powinny być al dente.
6. Zdejmuję z ognia i doprawiam posiekanymi liśćmi kolendry.
7. Podaję z ugotowanym na sypko ryżem.
inspiracja: Ósmy kolor tęczy
Brak komentarzy
Prześlij komentarz