Babka piernikowa

Składniki:

- 150 g masła 
- 1 szklanka cukru
-  1/2 szklanki mleka
-  2 szklanki mąki
-  4 łyżki kakao
-  2 duże jajka lub 3 małe
-  2 łyżeczki sody
-  4 łyżeczki przyprawy do piernika
- 4 łyżki powideł śliwkowych

Przygotowanie:

1. W garnku rozpuściłam masło, dodałam cukier, kakao i mleko. 
2. Gotowałam około 5 minut. Odlałam 1/3 szklanki masy, a resztę ostudziłam. Do wystudzonej masy dodałam powidła śliwkowe, przyprawę do piernika i roztrzepane jajka. Wymieszałam. 
3. Na koniec wsypałam przesianą przez sitko mąkę z sodą i dokładnie wymieszałam, aż składniki się połączyły. 
4.  Formę na babkę z kominem o średnicy 22 cm wysmarowałam masłem i posypałam mąką. Przelałam do formy gotową masę. 
5.  Piekłam w 180 stopniach Celsjusza około 50 minut (do suchego patyczka). Kiedy babka ostygła polałam podgrzaną odłożoną polewą kakaową.

* przepis: pieczarkamysia

2 komentarze