Chleb dyniowo- bananowy

Składniki

 - 150 g puree z dyni
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
 - 1,5 szklanki płatków owsianych 
- 1/2 szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki sody 
- pół łyżeczki cynamonu 
- 50 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki oliwy extra vergine 
- 1/3 szklanki melasy albo płynnego miodu 
-  2 jajka 
-  dojrzały banan 
- 3 łyżki pestek dyni

Przygotowanie:

1. Żeby otrzymać puree, dynię pokroiłam na duże kawałki i ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C na ok. 30-40 minut (nie przekraczam 60 minut). Po tym czasie sprawdziłam widelcem najgrubsze kawałki i jeżeli były miękkie, wyciągnęłam warzywo z piekarnika. Łyżką wybrałam miąższ ze skorupy i zmiksowałam ręcznym blenderem na puree. Zostawiłam na sitku, by pozbyć się jak największej ilości płynu.

2. W jednej misce wymieszałam obie mąki, płatki owsiane, cukier, sodę i cynamon.
3. Masło roztopiłam, wlałam do drugiej dużej miski, dodałam oliwę, miód,  jajka i pokrojonego na plasterki banana. 
4. Banana rozgniotłam i połączyłam z dynią.  Wymieszałam razem wszystkie składniki, Wlałam do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszałam łyżką,  aż składniki się połączą.
5. Masę wyłożyłam do przygotowanej foremki i wstawiłam do piekarnika. Piekłam przez 45 minut,  Wyjęłam z piekarnika i ustawiłam na kratce na 15 minut..  Następnie wyłożyć z formy i ostudziłam na kratce. 

1 komentarz