środa, 31 grudnia 2014

Ciasteczka kajmakowe z czekoladą

Składniki:


- 170 g mąki pszennej

- 100 g masła o temperaturze pokojowej
- 100 g masy kajmakowej
- 4 łyżki cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g drobinek czekoladowych ( chocolate chips)


Przygotowanie:

1. Masło, masę kajmakową i cukier utarłam na gładką masę.

2. Dodałam mąkę oraz ekstrakt z wanilii i jeszcze raz miksowałam.
3. Na koniec dodałam chocolate chips, wymieszałam.
4. Z ciasta uformowałam kulki wielkości orzecha włsokiego, układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy. Spłaszczyłam je dłonią. 

5. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 13 minut (czas pieczenia zależy od grubości ciasteczek i piekarnika, można zrobić je bardziej płaskie) do lekkiego zarumienienie brzegów.
6. Gotowe pozostawiłam chwilę na blasze, następnie studziłam na kratce.


* przepis: Moje Wypieki

wtorek, 30 grudnia 2014

Brioszka

Składniki na 2 duże bochenki:

- 500 g mąki chlebowej
- 15 g świeżych drożdży lub 1 saszetka suszonych
- 2 łyżki letniego mleka (tylko do świeżych drożdży)
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru do wypieków
- 6 średnich jaj, ubitych
- 240 g miękkiego masła
- 1 żółtko ubite  z 1 łyżeczką zimnej wody do posmarowania

Przygotowanie:

1. Ze świeżych drożdży zrobiłam zaczyn. Rozrobiłam je z 2 łyżkami letniego mleka.
2. Misę od miksera lekko podgrzałam, wsypałam do niej mąkę (suche drożdże jeśli z takich robię brioszkę, jeśli ze świeżych to daję je później), sól oraz cukier. Dokładnie wymieszałam.

3. Do ubitych jaj dodałam zaczyn ze świeżych drożdży.
4. Do misy z mąką stopniowo wlewałam ubite jajka z drożdżami, miksując na wolnych obrotach.
5. Wciąż miksując dodawałam powoli masło. Kiedy całe było już wymieszane, miksowałam jeszcze przez 10 minut. 
6. Miskę przykryłam lnianą ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoiło swoją objętość. 
7. W międzyczasie natłuściłam i oprószyłam mąką dwie keksówki.
8. Wyrośnięte ciasto przemieszałam drewnianą łyżką i podzieliłam na pół. Każdą z nich przekroiłam na trzy części.
9. Oprószonymi mąką rękami uformowałam kule, które umieściłam w przygotowanych formach. Lekko je docisnęłam, przykryłam folią spożywczą i zostawiłąm w ciepłym miejscu na 1- 3 godzin, aż urosły do 3/4 wysokości formy. 
10. Usunęłam folię z ciasta, pędzelkiem wysmarowałam brioszki jajeczną glazurą.
11. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piekłam około 35 minut, aż wyrosły i zrobiły się złociste.
12.  Zostawiłam w formie na 5 minut, potem przewróciłam i ostudziłam na drucianej kratce.

Brioszki najlepiej smakują do dwóch dni od ich upieczenia. Można je zamrozić i zjeść w ciągu 6 tygodni 



* przepis : Gordon Ramsay "Desery".

niedziela, 28 grudnia 2014

Sernik z masą makowo-czekoladową

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera śmietankowego zmielonego trzykrotnie
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1 szklanka drobnego cukru
- 5 jajek
- 3 - 4 łyżki likieru pomarańczowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej 36%

- kawałek masła do wysmarowania tortownicy

Składniki na masę makową:


- 375 g masy makowej z bakaliami
- 70 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanka cukru
- 1/3 szklanki śmietany 36%
- 3 jajka

- cukier puder do oprószenia sernika (opcjonalnie)

Przygotowanie:


1. Tortownicę o średnicy 22 cm wyściełałam papierem do pieczenia, a jej brzegi natłuściłam masłem.
2. Piekarnik nagrzałam do 175 stopni.
3. Do misy włożyłam ser, mąkę i skórkę pomarańczową. Ucierałam mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na niskich obrotach, aż masa stała się gładka.
4. Stopniowo dodawałam cukier, cały czas miksując na małych obrotach miksera. Wbijałam kolejno jajka miksując przez około 30 sekund po każdym dodanym jajku.
5. Na koniec wymieszałam z likierem pomarańczowym, ekstraktem z wanilii i śmietanką. Masę wyłożyłam do tortownicy.
6. Do misy miksera włożyłam masę makową z bakaliami oraz mąkę, zmiksowałam na wolnych obrotach ze stopniowo wsypywanym cukrem.
7. Następnie kolejno dodawałam jajka miksując po każdym dodanym, przez około 30 sekund na wolnych obrotach miksera.
8. Dodałam śmietankę i wymieszałam. Na koniec połączyłam z posiekaną czekoladą.
9. Masę makową wyłożyłam na masę serową.
10. Na dno piekarnika lub dolną kratkę wstawiłam naczynie z gorącą wodą.
11. Sernik umieściłam na środkowej kratce piekarnika i piekłam przez 15 minut w 175 stopniach, następnie obniżyłam temperaturę do 120 stopni i piekłam przez kolejne 90 minut.
12. Po dokładnym ostudzeniu zdjęłam obręcz i wstawiłam sernik do lodówki na całą noc. Posypałam cukrem pudrem.




inspiracja: Kwestia Smaku

środa, 24 grudnia 2014

Czekoladowe muffiny, bożonarodzeniowe renifery


przypominające misie
Składniki na ciasto:

- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 

- 3/4 szklanki cukru 
-  3/4 szklanki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - 1/2 łyżeczki soli 
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego albo maślanki
- 1/2 szklanki oleju 
- 2 jajka 
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
- 3/4 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej 
- otarta skórka z 1 pomarańczy



Składniki na ganache:

- 225 g ciemnej czekolady, minimum 60% zawartości kakao
- 160 ml śmietany kremówki 36% albo 30%


Składniki do dekoracji

- precelki
- okrągłe ciasteczka amaretti albo biszkopty
- białe, brązowe lub czerwone groszki typu m&m's
mleczne groszki czekoladowe zwane poprawnie chocolate chips

Przygotowanie



1. Piekarnik rozgrzałam do 180 C.

2. Foremki do muffin wyłożyć papilotkami.
3. Przesiałam do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodałam cukier, sól oraz skórkę otartą z pomarańczy.
4.  W osobnym naczyniu wymieszałam maślankę, olej, wanilię i jajka.
5. Do mokrych składników dodawałam stopniowo suche składniki. Wymieszałam, Dodałam gorącą kawę. Miksowałam tylko do połączenia składników.
6. Masę rozlałam do przygotowanych foremek, do 3/4 wysokości.
7. Piekłam około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
8. Odstawiłam do ostudzenia.

Przygotowanie ganache:

1. Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej.
2. W drugim garnku śmietanę doprowadziłam prawie do wrzenia, a następnie zalałam nią czekoladę. Delikatnie wymieszałam, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Odstawiłam w zimne miejsce, aż masa ostygła i zgęstniała.


Wykonanie reniferów

1. Całkowicie wystudzone muffiny wyrównałam nożem.
2. Szpatułką rozsmarowałam warstwę ganache.
3. Ułożyłam ciasteczka amaretti (albo biszkopty) i precle. 
4. Za pomocą odrobiny czekoladowego kremu przykleiłam nos i oczka.
5.  Do oczek przykleiłam chocolate chips, dzięki którym renifery stały się bogatsze o źrenice. Ewentualnie można domalować uśmiech na biszkopcie  
6. Muffiny przechowywałam w lodówce. 

inspiracja: caketime.blox.p

poniedziałek, 22 grudnia 2014

Zupa krem z buraków

z dodatkiem mleka kokosowego
Składniki:

-  3 duże buraki
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- mały kawałek świeżej papryczki chili lub szczypta chili w proszku
- 400 ml puszka mleczka kokosowego
- 1 1/2 szklanki wody
- 2 łyżki soku z limonki
-  sól
- pieprz
- olej do smażenia

-  świeża natka kolendry lub pietruszki
- mały kawałek buraka pokrojony w paseczki

Przygotowanie:



1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. 
2. Buraki wyszorowałam ( nie obierałam)  i zawinęłam w folię aluminiową. Piekłam przez 45 - 50 minut. 
3. Upieczone buraki lekko ostudziłam, zdjęłam z nich folię aluminiową i obrałam ze skóry. Odcięłam im korzonki, przekroiłam na pół i pokroiłam w plasterki. ( Ćwiartkę buraka zostawiłam do dekoracji zupy). 
4. Na dnie dużego garnka rozgrzałam 3 łyżki oleju, dodałam posiekany czosnek, posiekany imbir i posiekaną papryczkę chili (jeśli używam chili w proszku dodaję je na koniec, po zmiksowaniu zupy). Wszystko podsmażałam przez 1 minutę, następnie dodałam pokrojone buraki i dokładnie wymieszałam. Dolałam mleko kokosowe, wodę, płaską łyżeczkę soli i gotowałam przez 10 - 15 minut na niewielkim ogniu. 
5.  Zupę zmiksowałam na gładki krem, w razie gdy jest za gęsta dodaję więcej wody. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki, jeśli używam sproszkowanego chili dodaję je razem z resztą przypraw. 
6. Podaję z natką pietruszki lub kolendry oraz z cienkimi paseczkami buraka.

* przepis: Jadłonomia

sobota, 20 grudnia 2014

Chleb pszenno-razowy z czarnuszką

Składniki:

- 250 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
-  2- 3 łyżeczki soli
- 20 g drożdży świeżych
- 2 łyżki oleju rzepakowego albo słonecznikowego
- 300 ml letniej wody
- 100 ml ciepłego/ letniego mleka ( nie może być gorące) + 1 łyżka
- jajko
- czarnuszka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. W miseczce świeże drożdże wymieszałam z 100 ml ciepłego mleka, 2 łyżkami mąki oraz łyżką cukru. Odstawiłam przykryte ściereczką (bądź folią spożywczą) w ciepłe miejsce na 15 minut. 
2. Mąki, cukier i sól wymieszałam Zrobiłam w mące wgłębienie, wlałam rozczyn z drożdży. Stopniowo dodawałam olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. 

3. Ciasto wyrabiałam około 10 minut, aż zrobiło się gładkie i elastyczne. Uformowałam z niego kulkę, którą w czystej miseczce, przykrytą lnianą ściereczką, odłożyłam w ciepłe miejsce na około 1 - 1,5  do podwojenia swojej objętości.
4. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiałam, przełożyłam do formy wysmarowanej masłem. Przykryłam lnianą ściereczką i  pozostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. 
5. Przed pieczeniem wierzch chleba posmarowałam jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i oprószyłam czarnuszką.
6.  Piekłam w temperaturze 200ºC przez około 30 - 35 minut. 
Gotowy chleb ostudziłam na kratce.

piątek, 19 grudnia 2014

Pierniczki Anno Domini 2014

Składniki:

- 1 kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 jajko
- 120 g masła
- 1 szklanka prawdziwego miodu
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- szczypta soli

Przygotowanie:


1. W rondelku podgrzałam masło, miód i cukier. 
2. Pilnowałam żeby nie zagotować, bo pierniczki będą strasznie twarde. Dodałam przyprawę do piernika, wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia. 
3. W letnim mleku rozpuściłam sodę. 
4. Mąkę przesiałam z solą. Dodałam przestudzoną masę, mleko z sodą i jajko. 

5. Ciasto wyrabiałam kilka minut. 
6. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowałam ciasto na grubość 5 mm.
7. Wycięłam z niego pierniczki, które ułożyłam na blasze wyściełanej papierem do pieczenia.8. Piekłam w zależności od grubości pierniczków około 12 minut w temperaturze 180 stopni. 
9.  Po ostygnięciu można udekorować np. lukrem* czy bakaliami...

* Lukier:

- 2 białka
- 2 szklanki cukru pudru
- odrobina soku z cytryny albo rumu
- ewentualnie barwnik spożywczy  do niektórych pierniczków użyłam w zielonego w żelu)
Aby uzyskać lukier wszystkie składniki miksujemy na wolnych obrotach przez około 15- 20 minut.

czwartek, 18 grudnia 2014

Chili con carne

Składniki:

- 250 g mielonej wołowiny
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 500 g czerwonej papryki
-  cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka krojonych pomidorów bez skóry
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki oregano
- łyżeczka cukru
- płatki chili do smaku
- ostra papryka mielona do smaku
- słodka papryka mielona do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- sól do smaku
- czarny, świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Obrane ząbki czosnku i cebulę posiekałam.
2. Na patelni rozgrzałam olej, dodałam cebulę i czosnek wraz z kuminem. Chwilę podsmażyłam i dodałam mielone mięsa. Smażyłam kilka minut, co jakiś czas mieszając.
3. Papryki umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych i pokroiłam w kostkę. Dodałam do mięsa i smażyłam około 5 minut, aż papryka lekko zmiękła.
4. Dołożyłam pomidory, sos sojowy, oregano, papryki mielone i chili. Pod przykryciem, na niewielkim ogniu, dusiłam 10 minut.
5. Dodałam odsączoną fasolę i kukurydzę. Doprawiłam, cukrem, solą i pieprzem. Delikatnie wymieszałam. Danie jest gotowe do podania.

środa, 17 grudnia 2014

Babeczki piernikowe

według Nigelli Lawson
Składniki:

- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków - 1 jajko
- 50 g ciemnego brązowego cukru muscovado
- 50 g jasnego brązowego cukru muscovado
- 150 ml pełnotłustego mleka
- 1/4 łyżeczki octu balsamicznego
-  6 łyżek oleju
- 4 łyżki golden syrup (możecie  zastąpić miodem)
- 4 łyżki ciemnej melasy

Przygotowanie:


1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C.
2. Formę to pieczenia muffin wysmarowałam masłem i oprószyłam bułką tartą.
3. W jednej misce wymieszałam mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
4.  W drugiej misce połączyłam jajko z cukrem, mlekiem, octem, olejem, syrupem i melasą.
5.  Płynną mieszankę wlałam do miski z suchymi składnikami, wymieszałam wszystkie składniki dokładnie łyżką.
6.  Gotowe ciasto przełożyłam do foremek i piekłam przez około 20 minut, aż muffinki zrobiły się złocisto brązowe.
7. Upieczone przełożyłam na kratkę do studzenia ciasta.

wtorek, 16 grudnia 2014

Chałka z rodzynkami i migdałami

Składniki:

- 7 g suchych drożdży albo 15 g świeżych
- szczypta soli 
- 50 g cukru 
- 325 g mąki pszennej 
- 1 łyżka mielonego kardamonu 
- jajkop
- łyżeczka esencji migdałowej - 125 ml ciepłego mleka, użyłam roślinne owsiane, ale może być dowolne (nie gorącego, bo zabije drożdże) 
- 50 g roztopionego masła 
- 25 g rodzynek 
- 25 g płatków migdałowych  

na wierzch
- płatki migdałów 
- cukier (użyłam brązowy)
- jajko

Przygotowanie:

1. Jeżeli używam świeżych drożdży to robię z nich zaczyn. W miseczce świeże drożdże mieszam z ciepłym mlekiem, 2 łyżkami mąki oraz łyżką cukru. Odstawiam przykryte ściereczką (bądź folią spożywczą) na 15 minut,  w ciepłe miejsce.
2. Rodzynki zalewam wodą, odstawiam na kilkanaście minut, odcedzam.
3. Resztę mąki przesiewam do suchej miski, mieszam z kardamonem, solą, cukrem i suchymi drożdżami ( w wersji z zaczynem wlewam zaczyn).
4. W drugiej misce roztrzepuję jajko, mieszam z esencją i mlekiem. Łączę z zawartością miski z mąką. 
5. Przez 10 minut wyrabiam ciasto, w międzyczasie dolewając masło. Dodaję rodzynki i płatki migdałów, formuję z wyrobionego ciasta kulę, którą wkładam do czystej miski. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości.
6. Po tym czasie ciasto dzielę na sześć równych części, z których zrobię dwie chałki. Z każdej części formuję wałeczki, zlepiam po trzy na końcu, plotę warkocze i zlepiam od spodu na końcu. Gotowe układam na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywam ponownie lnianą ściereczką. Odstawiłam na 30 minut do wyrośnięcia.
7. Chałki smaruję roztrzepanym jajkiem, oprószam płatkami migdałów i cukrem.
8. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni C. Piekę w nim chałki około 15 minut, aż do suchego patyczka. Gdyby z wierzchu się za bardzo zarumieniły przykrywam je w trakcie pieczenia aluminiową folią.
9. Gotowe studzę na kratce.

poniedziałek, 15 grudnia 2014

Ciasteczka z imbirem

Składniki:

- 220 g kandyzowanego imbiru
- 420 g maki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 220 g miękkiego masła
- 320 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka syropu cukrowego
- 2 jajka

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 190 stopni C.
2. Kandyzowany imbir drobno pokroiłam.
3. Mąkę zmieszałam z sodą i solą.
4. Masło z oba rodzajami cukru utarłam na puszysta masę. Ucierając dodawałam syrop cukrowy na przemian z jajkami. Następnie powoli dodawałam mieszankę
mączną.
5. Wyrobiłam gładkie ciasto, do którego dodałam 200 g imbiru.
6. Z ciasta uformowałam 4 centymetrowe kulki. Położyłam je na blasze wyściełanej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach ( piekę po 5 ciastek). Na każdej kulce z ciasta umieszczam po środku kawałeczek imbiru.
7. Ciasteczka piekłam 15 minut na środkowym poziomie piekarnika.

piątek, 12 grudnia 2014

Barszcz czerwony na Wigilję

Składniki

-  4 duże buraki 
- 2 łodygi selera naciowego 
- 1 kwaśne jabłko 
- 1 marchewka 
- 1 pietruszka 
- mały por 
- 2 ząbki czosnku 
- 5 ziaren ziela angielskiego 
- 4 ziarna czarnego pieprzu 
- 2 goździki 
- 5 suszonych grzybów
- 4 suszone śliwki 
- 2 łyżki majeranku ( + ewentualne jeszcze do dosmaczenia)
-  1 łyżka oliwy albo oleju z pestek winogron 
- 100 ml soku z porzeczek lub garść suszonych porzeczek
- 2 łyżki  octu winnego albo soku wyciśniętego z cytryny
- sól do smaku
-  świeżo  mielony czarny pieprz
- opcjonalnie, odrobina cukru do smaku

Przygotowanie:

1. Warzywa umyłam bardzo dokładnie, ale ich nie obierałam.
2. Do dużego garnka starłam buraki na tarce o dużych oczkach. Dodałam do nich obrane, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone jabłko oraz pozostałe warzywa.
3. Warzywa i jabłko zalałam 2,5 litrami wody. Dodałam olej, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, gózdzki, suszone grzyby i śliwki. Zagotowałam.
4. Zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam przez 60 minut. Po tym czasie barszcz doprawiłam sokiem z porzeczki, majerankiem i octem winnym. Zostawiłam na noc.
5. Następnego dnia odcedziłam bardzo dokładnie zupę, odciskając jak najwięcej soku z warzyw (najwygodniej przez gazę). Czysty barszcz zagotowałam i doprawiłam majerankiem, świeżo mielonym pieprzem, solą i ewentualnie odrobiną cukru.

piątek, 5 grudnia 2014

Burgery z batatów

Składniki na 5 burgerów: 

- 1 średni batat 

- puszka białej fasoli 
- 100 g pestek słonecznika 
- 50 g pestek dyni 
- łyżka tahiny 
- łyżeczka sosu sojowego 
- trzy łyżki natki pietruszki 
- ząbek czosnku 
- szczypta chili 
- spora szczypta kuminu 
- sól 
- pieprz 
-  5 kajzerek do hamburgerów 
- kilka łyżek ajvaru  (lub majonezu) 
- pół czerwonej cebuli 
- dwie garści rukoli albo dowolnej mieszanki sałat
- dwie garści kiełków

Przygotowanie:



1. Batata obrałam, pokroiłam w ósemki i posmarowałam dokładnie olejem. Umieściłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunęłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piekłam do miękkości (około 30 minut). 

2. W międzyczasie fasolę z puszki dokładnie opłukałam i odcedziłam, przełożyłam  do dużej miski. 3. Pestki słonecznika i dyni posiekałam nożem i dodałam do fasoli razem z resztą składników. 
4. Kiedy bataty się upiekły chwilę je studziłam, a następnie przełożyłam do pozostałych składników. 
5. Przy pomocy blendera wszystko zblendowałam na gładką masę.
6. Z gotowej masy uformowałam 5 kotletów.
7. Ulepione kotlety ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekłam przez 20-25 minut, następnie  każdy kotlet obróciłam i piekłam jeszcze 8-10 minut. 
8. Pod koniec pieczenia kotletów, do piekarnika włożyłam na 3-4 minuty bułki, które delikatnie opiekłam.
9. Gotowe kotlety włożyłam do bułek.  Każdą połówkę posmarowałam ajwarem (lub majonezem), umieściłam na spodzie kilka plasterków cebuli, kilka liści sałaty a następnie włożyłam gorącego burgera, kiełki i zamknęłam bułę. 

inspiracja: Jadłonomia

wtorek, 2 grudnia 2014

Babeczki z masą makową

Składniki:

- 425 g masy makowej z bakaliami
- 1/4 szklanki cukru
- 3  jajka
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 70 g gorzkiej czekolady, posiekanej na kawałki - 1/2 szklanki posiekanego ananasa
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka  maślanki albo jogurtu naturalnego lub kefiru
- cukier puder do posypania babeczek

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzałam do 175 stopni. 
2. Masę makową z bakaliami zmiksowałam na wolnych obrotach. Stopniowo wsypywałam cukier. 
3. Kolejno dodawałam jajka, miksując po każdym dodanym przez około 30 sekund. 
4. Dolałam śmietankę, ekstrakt migdałowy i zmiksowałam. Na koniec wymieszałam z posiekaną czekoladą oraz ananasem. 
5. Mąkę przesianą z sodą i dodałam do masy makowej, wymieszałam delikatnie i połączyłam z maślanką. 
6. Masę wyłożyłam do foremek (można do papilotek znajdujących się we wgłębieniach formy na muffiny). 
7. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 30 minut. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdziłam drewnianym patyczkiem czy są gotowe (patyczek powinien być suchy).
8. Wyjęłam na kratkę, ostudziłam i oprószyłam cukrem pudrem.