przypominające misie
Składniki na ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego albo maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej
- otarta skórka z 1 pomarańczy
Składniki na ganache:
- 225 g ciemnej czekolady, minimum 60% zawartości kakao
- 160 ml śmietany kremówki 36% albo 30%
Składniki do dekoracji:
- precelki
- okrągłe ciasteczka amaretti albo biszkopty
- białe, brązowe lub czerwone groszki typu m&m's
- mleczne groszki czekoladowe zwane poprawnie chocolate chips
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 180 C.
2. Foremki do muffin wyłożyć papilotkami.
3. Przesiałam do miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodałam cukier, sól oraz skórkę otartą z pomarańczy.
4. W osobnym naczyniu wymieszałam maślankę, olej, wanilię i jajka.
5. Do mokrych składników dodawałam stopniowo suche składniki. Wymieszałam, Dodałam gorącą kawę. Miksowałam tylko do połączenia składników.
6. Masę rozlałam do przygotowanych foremek, do 3/4 wysokości.
7. Piekłam około 25 minut do tzw. suchego patyczka.
8. Odstawiłam do ostudzenia.
Przygotowanie ganache:
1. Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej.
2. W drugim garnku śmietanę doprowadziłam prawie do wrzenia, a następnie zalałam nią czekoladę. Delikatnie wymieszałam, do uzyskania gładkiej, lśniącej masy. Odstawiłam w zimne miejsce, aż masa ostygła i zgęstniała.
Wykonanie reniferów:
1. Całkowicie wystudzone muffiny wyrównałam nożem.
2. Szpatułką rozsmarowałam warstwę ganache.
3. Ułożyłam ciasteczka amaretti (albo biszkopty) i precle.
4. Za pomocą odrobiny czekoladowego kremu przykleiłam nos i oczka.
5. Do oczek przykleiłam chocolate chips, dzięki którym renifery stały się bogatsze o źrenice. Ewentualnie można domalować uśmiech na biszkopcie
6. Muffiny przechowywałam w lodówce.
inspiracja: caketime.blox.p
Brak komentarzy
Prześlij komentarz