- 1 średni batat
- puszka białej fasoli
- 100 g pestek słonecznika
- 50 g pestek dyni
- łyżka tahiny
- łyżeczka sosu sojowego
- trzy łyżki natki pietruszki
- ząbek czosnku
- szczypta chili
- spora szczypta kuminu
- sól
- pieprz
- 5 kajzerek do hamburgerów
- kilka łyżek ajvaru (lub majonezu)
- pół czerwonej cebuli
- dwie garści rukoli albo dowolnej mieszanki sałat
- dwie garści kiełków
Przygotowanie:
1. Batata obrałam, pokroiłam w ósemki i posmarowałam dokładnie olejem. Umieściłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wsunęłam do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, piekłam do miękkości (około 30 minut).
2. W międzyczasie fasolę z puszki dokładnie opłukałam i odcedziłam, przełożyłam do dużej miski. 3. Pestki słonecznika i dyni posiekałam nożem i dodałam do fasoli razem z resztą składników.
4. Kiedy bataty się upiekły chwilę je studziłam, a następnie przełożyłam do pozostałych składników.
5. Przy pomocy blendera wszystko zblendowałam na gładką masę.
6. Z gotowej masy uformowałam 5 kotletów.
7. Ulepione kotlety ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włożyłam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piekłam przez 20-25 minut, następnie każdy kotlet obróciłam i piekłam jeszcze 8-10 minut.
8. Pod koniec pieczenia kotletów, do piekarnika włożyłam na 3-4 minuty bułki, które delikatnie opiekłam.
9. Gotowe kotlety włożyłam do bułek. Każdą połówkę posmarowałam ajwarem (lub majonezem), umieściłam na spodzie kilka plasterków cebuli, kilka liści sałaty a następnie włożyłam gorącego burgera, kiełki i zamknęłam bułę.
inspiracja: Jadłonomia
fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuń