Często w rożnych potrawach przemycam kurkumę, która zawiera kurkuminę. O właściwościach zdrowotnych tej drugiej mówi się od zawsze. Należny pamiętać aby towarzyszył jej pieprz, który poprawia wchłanianie kurkuminy. Tym razem kurkumę przemyciłam w naleśnikach, bez których nie wyobrażamy sobie życia ;)
Składniki:
- szklanka mąki
- 2- 4 jajka
- 2 szklanki mleka lub wody (ewentualnie wymieszać pół na pół lub częściowo zastąpić gazowaną wodą mineralną, piwem)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżka oleju
-
- olej do smażenie
Przygotowanie:
1.
Jajka wbijam do miski, solę i pieprzę. Mieszam z płynem. Cały czas ubijając
dodaję stopniowo mąkę i kurkumę. Gdy ciasto uzyska
konsystencję kwaśnej śmietany odstawiam na 30 minut do lodówki
(niekoniecznie).
2.
Patelnię rozgrzewam, smaruję cieniutko olejem. Wlewam łyżką wazową
ciasto, manipulując patelnią tak by rozlało się cienką warstwą na całej
powierzchni.
3. Gdy powierzchnia naleśnika jest sucha, odwracam go na drugą stronę i dosmażam.
4. Do ciasta dodaję olej. Następne naleśniki smażę bez natłuszczania patelni.
Naleśników z kurkumą jeszcze nigdy nie jadłam, a te wyglądają bosko.
OdpowiedzUsuń