Zaczynam mieć już dość zimy i dlatego wprowadzam do menu wiosnę.
Dzisiaj pyszne smarowidło do kanapek, czyli pasta z zielonego groszku, która świetnie smakuje i pięknie prezentuje się na pieczywie w towarzystwie np. rzodkiewki.
Składniki:
- puszka zielonego groszku (400 g)
- 50 g ziaren słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej mięty
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- ½ startej skórki z cytryny
- sól do smaku
- świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Na rozgrzanej, suchej patelni prażę przez kilka minut pestki słonecznika.
2. Groszek odcedzam i przekładam do dużej miski.
3. Do groszku przekładam uprażonego słonecznika, posiekany ząbek czosnku, miętę, oliwę, sok i startą skórkę z wcześniej sparzonej cytryny, sól oraz pieprz.
4.wszystkie składniki miksuję ręcznym blenderem. W razie potrzeby dosmaczam jeszcze pieprzem i solą.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz