Moje ulubione ciasto czyli sernik. Dzisiaj jest to sernik wiedeński czyli sernik naszprycowany dużą ilością bakalii. Wykonałam go według przepisu umieszczonego na blogu Moje Wypieki.
Składniki:
- kilogram twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego trzykrotnie w temperaturze pokojowej
- 5 jajek
- 100 g masła
- 1 łyżka przesianej mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka przesianej mąki pszennej
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego
- bakalie np. smażona skórka pomarańczowa, rodzynki
Przygotowanie:
1. W misie miksera utarłam masło z cukrem, na
jasną i puszystą masę.
2. Miksując wbijałam jajka, jedno po drugim. Dalej ucierając, stopniowo dodawałam twaróg.
3. Wmieszałam obie
mąki, ekstrakty i bakalie.
4. Masę przełożyłam do formy o średnicy 22 cm, której dno wyłożyłam papierem do pieczenia.
5. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170ºC.
Włożyłam do niego sernik i od razu zmniejszyłam temperaturę do 150ºC. Piekłam 1,5 godziny bez termoobiegu.
Studziłam przy lekko uchylonym piekarniku.
6. Ostudzone ciasto schowałam do lodówki.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 50 g masła
Przygotowanie polewy:
1. Nad parą wodną roztopiłam czekoladę razem z masłem.
2. Wymieszałam delikatnie do gładkości i połam nią wierzch sernika
Sernik kochamy w każdej postaci! Idealny do filiżanki czarnej, aromatycznej kawy :)
OdpowiedzUsuń