Dzisiaj przepis na ultra łatwy i szybki sernik, który w tym roku zastąpił tort urodzinowy Franka.
Franek
zażyczył sobie tort Star Wars, więc maskując brak umiejętności w tym
temacie kupiłam gotowy płatek z wybranym przez Niego Darthem Maulem i ułożyłam go na wierzchu ciasta.
Wbiłam świeczki i tort jak się patrzy! ;-)
Składniki na spód:
- 150 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 60 g roztopionego masła
Przygotowanie spodu:
1. Samo dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
2. Ciasteczka drobno
zmieliłam w blenderze. Przełożyłam okruchy do średniej miski i
wymieszałam z roztopionym masłem. Wyłożyłam nimi spód formy, delikatnie
naciskając palcami, aż okruchy stworzyły równą warstwę. Wstawiłam do lodówki na 30 minut. (Formę dwukrotnie owinęłam z zewnątrz folią aluminiową - sernik piekłam w kąpieli wodnej)
Fot.Renata |
Składniki na masę serową:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
- 600 g kremowego twarożku typu philadelphia lub twarogu półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 150 g drobnego cukru do wypieków
- 3 duże jajka
- 3 duże żółtka
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżki soku z cytryny
Składniki na polewę:
- 145 ml kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Przygotowanie polewy:
1. Śmietanę wymieszałam z cukrem i wanilią do otrzymania gładkiej polewy śmietankowej.
Fot. Renata |
Przygotowanie sernika:
1. Piekarnik rozgrzałam do 170ºC.
2. W misie miksera umieściłam wszystkie składniki. Zmiksowałam do połączenia; nie miksowałam zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.
3. Masę serową wylałam na schłodzony spód, wyrównałam.
Sernik piekłam w kąpieli wodnej w temperaturze 170ºC przez około 60 minut. Po tym czasie na wierzchu rozsmarowałam polewę śmietankową i wstawiłam do piekarnika na dodatkowe 10 minut.
4. Usunęłam kąpiel wodną, wystudziłam ciasto w lekko uchylonym piekarniku. Później schładzałam w lodówce przez około 12 godzin.
Fot. Renata |
Brak komentarzy
Prześlij komentarz