Dzisiaj
obiad, który przypomina deser ;-)
Składniki
na leniwe:
-
250 g tłustego białego sera
-
100 g mąki pszennej + około 25 g do posypania stolnicy
-
2 jajka
-
szczypta soli
-
szklanka truskawek
-
około 150 gramów jogurtu greckiego albo śmietany
-
szczypta cynamonu
-
cukier trzcinowy (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1.
Do garnka wlałam wodę i zagotowałam.
2.
W misce ser rozdrobniłam widelcem, wymieszałam go ze 100 g mąki,
jajkiem i z solą.
3.
Ciasto
wyłożyłam na stolnicę, którą wcześniej oprószyłam mąką
pszenną. Uformowałam z niego wałeczki, które pokroiłam na małe
kluseczki.
4. Leniwe
wrzucałam na wrzątek i gotowałam kilka minut (około 3 minut), aż
wypłynęły na powierzchnię.
5.
Truskawki oprószyłam cynamonem i cukrem. Podałam z greckim jogurtem i
truskawkami, które można przygotować w postaci musu.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz