Dzisiaj
ulubiona ryba mojego syna.
Też
ją lubię, bo „robi się sama”. Choć ta wersja pstrąga jest mi bliższa.
Składniki:
-
2 spore pstrągi
-
2-3 cytryny ( w przepisie 5, ale dla mnie to zdecydowanie za dużo)
-
pęczek koperku
-
sól do smaku
-
kolorowy pieprz
-
4 ząbki czosnku
-
80 ml oleju
-
1/4 płaskiej łyżeczki ostrej papryczki w płatkach ( w
oryginalnym przepisie 1 łyżeczka)
Przygotowanie:
1.Wypatroszone
pstrągi myję. Osuszam.
2.
Cytrynę kroję w cienkie plasterki. Układam na blasze, a na nich
pstrągi, które nacinam ostrym nożem. Ryby solę. Do wnętrza
pstrągów wkładam po kilka plasterków drugiej cytryny oraz całe
wiązki koperku.
3.
Wyciskam sok z trzeciej cytryny, dodaję do nich olej oraz obrany
czosnek. Miksuję przez chwilę blenderem. Dodaję do mieszaniny
ostrą paprykę. Polewam pstrągi wewnątrz i na zewnątrz.
4.
Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni. Wstawiam blachę z pstrągami.
Ryby piekę przez 35-40 minut.
5.
Pstrągi serwuję w całości, stawiając blachę na stole.
Przepis: Olga Smile
Brak komentarzy
Prześlij komentarz