Pstrąg pieczony


Dzisiaj ulubiona ryba mojego syna.
Też ją lubię, bo „robi się sama”. Choć ta wersja pstrąga jest mi bliższa.

Składniki:
 
- 2 spore pstrągi
- 2-3 cytryny ( w przepisie 5, ale dla mnie to zdecydowanie za dużo)
    - pęczek koperku
    - sól do smaku
    - kolorowy pieprz
    - 4 ząbki czosnku
    - 80 ml oleju
    - 1/4 płaskiej łyżeczki ostrej papryczki w płatkach ( w oryginalnym przepisie 1 łyżeczka)
Przygotowanie:

1.Wypatroszone pstrągi myję. Osuszam.
2. Cytrynę kroję w cienkie plasterki. Układam na blasze, a na nich pstrągi, które nacinam ostrym nożem. Ryby solę. Do wnętrza pstrągów wkładam po kilka plasterków drugiej cytryny oraz całe wiązki koperku.
3. Wyciskam sok z trzeciej cytryny, dodaję do nich olej oraz obrany czosnek. Miksuję przez chwilę blenderem. Dodaję do mieszaniny ostrą paprykę. Polewam pstrągi wewnątrz i na zewnątrz.
4. Rozgrzewam piekarnik do 220 stopni. Wstawiam blachę z pstrągami. Ryby piekę przez 35-40 minut.
5. Pstrągi serwuję w całości, stawiając blachę na stole.

 Przepis: Olga Smile 



Brak komentarzy

Prześlij komentarz