Kalafior to ulubione warzywo mojego pięcioletniego syna.
Najczęściej jemy kalafiora gotowanego, ale ten przepis bije tamten na głowę.
Kalafior pieczony w całości pokryty jest pysznym sosem czosnkowo- ziołowym
więc trudno mu się oprzeć.
Kupując kalafiora należy wybrać niezbyt dużego gdyż w przeciwnym razie
wnętrze będzie niedopieczone.
Składniki:
- mały/średni kalafior
- 2 łyżki roztopionego masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- świeża pietruszka drobno posiekana
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni.
2. Z główki kalafiora wycięłam liście.
3. W małej misce wymieszałam masło, oliwę, sól, pieprz, przyprawy i rozgnieciony czosnek.
4. Umieściłam kalafiora w naczyniu żaroodpornym i dokładnie nasmarowałam mieszanką przypraw.
5. Przykryłam kalafiora folią aluminiową i piekłam w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut.
Usunęłam folię i piekłam kolejne 10 minut.
6. Gotowego oprószyłam parmezanem i piekłam przez 3-5 minut, aż ser przybrał złocisty kolor.
7. Podawałam ze świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz