Pieczony kalafior

Kalafior to ulubione warzywo mojego pięcioletniego syna. 
Najczęściej jemy kalafiora gotowanego, ale ten przepis bije tamten na głowę. 
Kalafior pieczony w całości pokryty jest pysznym sosem czosnkowo- ziołowym
więc trudno mu się oprzeć.
Kupując kalafiora należy wybrać niezbyt dużego gdyż w przeciwnym razie 
wnętrze będzie niedopieczone.

Składniki:

- mały/średni kalafior
- 2 łyżki roztopionego masła 
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki soli 
- ¼ łyżeczki pieprzu 
- 1 łyżeczka włoskiej przyprawy
- 2 zgniecione ząbki czosnku 
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
- świeża pietruszka drobno posiekana

Przygotowanie:

1. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni.
2. Z główki kalafiora wycięłam liście.
3. W małej misce wymieszałam masło, oliwę, sól, pieprz, przyprawy i rozgnieciony czosnek.
4. Umieściłam kalafiora w naczyniu żaroodpornym i dokładnie nasmarowałam mieszanką przypraw.
5. Przykryłam kalafiora folią aluminiową i piekłam w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. 
Usunęłam folię i piekłam kolejne 10 minut.
6. Gotowego oprószyłam parmezanem i piekłam przez 3-5 minut, ser przybrał złocisty kolor.
7. Podawałam ze świeżą natką pietruszki.
 



Brak komentarzy

Prześlij komentarz