Lekka i letnia pyszna sałatka wykonana ze świeżych, sezonowych składników.
Składniki: - 2 duże cukinie - pęczek (500 gramów) szparagów - 1 szklanka rukoli - 1/4 filiżanki startego parmezanu - kilka rzodkiewek cienko pokrojonych
- 2 łyżki płatków migdałowych (opcjonalnie)
Składniki na dressing:
- 1 łyżeczka musztardy - 1 łyżeczka płynnego, naturalnego miodu - 1 wyciśnięty albo posiekany ząbek czosnku - 1 łyżeczka octu szampańskiego (opcjonalnie) - 2 łyżki soku z cytryny - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1.
Szparagi umyłam i odłamałam ich twarde końcówki.
2. W garnku zagotowałam wodę, dodałam do niego łyżeczkę cukru, szczyptę soli i włożyłam
szparagi, które gotowałam około 4-6 minut.
3.
Szparagi wyjęłam z garnka i przelałam zimną wodą.
4.
Cukinie
obrałam obieraczką do julienne.
5.
Do głębokiej miski
włożyłam obraną cukinię, rukolę, parmezan, szparagi, rzodkiewki
i płatki migdałowe (jeśli używam)
6.
W małej misce przygotowałam dressing. Dodałam do niej
musztardę, miód, ząbek czosnku, ocet szampański, sok z cytryny,
oliwę z oliwek, sól i pieprz. Miksowałam
wszystko razem do
połączenia się składników. Gotowym sosem skropiłam sałatę.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz