Prosta, letnia sałatka, która pięknie prezentuje się na piknikowym stole, a przy tym świetnie smakuje.
Składniki:
- 300 gramów fasolki szparagowej
- kilkanaście pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół alb pokrojone
w kostkę 2 duże pomidory - 1 łyżka musztardy Dijon - 1/2 łyżeczki octu winnego - 1 posiekana szalotka - 2 ząbki drobno posiekanego czosnku - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól i świeżo zmielony pieprz - łyżeczka cukru - 4 łyżki grubo posiekanej bazylii lub natki pietruszki
Przygotowanie:
1. Fasolką szparagową umyłam i z obu stron obcięłam końcówki. Umieściłam w garnku, zalałam wodą i dodałam łyżeczkę cukru. Gotowałam około 20- 35 minut, aż fasolka zrobiła się al dente. Pod koniec gotowania wsypałam łyżkę soli (można mniej). Odcedziłam i pozostawiłam do ostygnięcia. 2. W salaterce wymieszałam trzepaczką musztardę, ocet winny , szalotki,
czosnek, oliwę, sól i pieprz Dodałam fasolę i pomidory.
Dokładnie wymieszałam, a przed podaniem posypałam natką pietruszki (albo bazylią)
Brak komentarzy
Prześlij komentarz