Krewetki w sosie słodko-kwaśnym z papryką i marchewką

Składniki:

- 2 łyżki oleju
- kilkanaście krewetek
- 0,5 czerwonej papryki (bez nasion), pokrojonej w paseczki lub w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w cienkie paseczki
- 2 łyżeczki startego imbiru
- 1 duży ząbek startego czosnku
- 0,5 posiekanej papryczki chili
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml wody

Oraz:

- 100 g ryżu długoziarnistego
- posiekany szczypiorek
- limonka do skropienia


Składniki na sos:

- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka keczupu
- 1 łyżeczka cukru


Przygotowanie:

1. Ryż wrzuciłam do osolonej, wrzącej wody i gotowałam pod przykryciem 13 minut. Odcedziłam i odstawiłam na bok.
2. Krewetki obrałam, oprószyłam solą i odłożyłam.
3. Na głębokiej patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam imbir, czosnek i chilli, smażyłam półtorej minuty, dodałam krewetki i smażyłam około 3-4 minuty. Wyłożyłam je z patelni, na którą dolałam następną łyżkę oleju, dodałam marchewkę, paprykę, które oprószyłam solą i smażyłam około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
4. Dolałam sos sojowy, ocet ryżowy, łyżeczkę keczupu, cukier, wymieszałam i gotowałam około 2 minut. Dodałam krewetki, po pół minucie doprawiłam rozpuszczoną mąką ziemniaczaną, wymieszałam i gotowałam kolejne 2-3 minuty skropiłam sokiem z limonki, posypałam szczypiorkiem, podałam z ugotowanym ryżem.



2 komentarze

  1. Wygląda ciekawie...Pewnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. stanowczo wybieram to danie bo uwielbiam krewetki w sosie,a do tego ryż..pycha,ja również często kupuję w Lidlu te duże krewetki i piekę w cieście piwnym:)

    OdpowiedzUsuń